for the animals

Následníci


Štyri dôvody prečo nezoberiem svoje deti do cirkusu

Zverejnil StopCirk sobota 8. augusta 2009

Štyri dôvody prečo nezoberiem svoje deti do cirkusu

Autorka článku Kathy Guillermo; Preklad a úprava: www.stopcirk.tk

Tak ako každá mamina, aj ja chcem vychovať svoje deti, aby boli silné, sebavedomé a súcitné. Chcem, aby moje deti chápali, že naše rozhodnutia môžu mať nesmierny dopad aj na ostatných a že musíme byť obzvlášť opatrní a opatrné, aby sme neubližovali - alebo nepodporovali ostatných, ktorí ubližujú - tým čo sú bezbranní. Rovnako ako by sme nikdy nezbili alebo nejačali na nášho psíka Jenny, tak by sme nikdy nepodporili krutosť tým, že by sme navštívili cirkus.

Keď sa ma iné mamičky na to pýtajú, poviem im nasledujúce:

1. Cirkusy pripútavajú, uväzňujú a ubližujú zvieratám. Aj keď to ľudia v publiku nevidia, vieme, že slony sú po celý ich život spútané, sú oddeľované od svojich rodín a sú bité ich trénermi, ktorí nad nimi chcú mať dominantné postavenie. Zvieratá v cirkusoch nemôžu urobiť ani jedno rozhodnutie o svojom vlastnom živote. Žijú a cestujú uväznené podlosťou.
2. Deti sa stotožňujú so zvieratami. Tak ako zvieratá v cirkuse, deti sú úplne vydané na milosť silnejším bytostiam. Keď vidia zvieratá, ktoré sú ponižované a nútené vykonávať neprirodzené predstavenia, dostávajú hlasnú a jasnú správu, že je akceptovateľné šikanovať slabšie bytosti.
3. Čo deti v skutočnosti chcú, je čas strávený s ich rodinou. Zabávať sa so svojimi rodičmi a súrodencami je to na, čom záleží - a je tu toľko výborných aktivít, ktoré sú aj zábavné aj ľudské. Batoľatá milujú predstavenia napríklad bábkových divadiel, zatiaľ čo deti v školskom veku chcú navštíviť vedecké alebo umelecké múzeá a zúčastňovať sa futbalových hier. Dokonca jednoduchá domáca večerná hra s rodinou môže byť výbornou a vrelou skúsenosťou.
4. Existujú lepšie cesty ako naučiť deti niečo o zvieratkách, než zobrať ich do cirkusu. Môžu robiť dobrovoľnú prácu v útulku, vybrať sa do prírody na pozorovanie alebo si pozrieť dokumentárny film o zvieratách, kde žijú v ich prirodzenom prostredí. Navštívte www.elephants.com a cez video naživo môžete vidieť slony, ktoré teraz žijú v rozsiahlom útočisku potom čo boli zachránené z cirkusov a zoologických záhrad.

E-MAIL

stopcirk@gmail.com

Stop Cirk

Postupne sa chystáme na tomto webe zverejňovať informácie týkajúce sa cirkusov, ktoré pri svojich predstaveniach využívajú zvieratá. Budeme sa snažiť priniesť hlavne informácie o slovenských a českých cirkusoch, ale aj iných, ktoré pôsobia v týchto končinách. Samozrejme aj informácie zo zahraničia. Chceme sa sústrediť hlavne na videá a propagačnú činnosť, aby bol tento web výborným zdrojom pre ľudí, ktorí chcú niečo podniknúť proti cirkusom v ich mestách, aby mohli posunúť texty a tento web (napríklad na letákoch) vo svojom okolí pre ľudí, ktorí sa chystajú navštíviť cirkus so zvieratami. Takže šírte prosím ďalej a nezabudnite: "Nepodporujte utrpenie zvierat v cirkusoch! Nezúčastňujte sa predstavení, a dajte vedieť ostatným, že pre zvieratá cirkusy nie sú zábavou." A keby ste mali alebo našli nejaké texty alebo videá, alebo niečo preložili z iných jazykov, plagáty, banery, letáky... pošlite to prosím na náš e-mail: stopcirk@gmail.com http://www.stopcirk.blogspot.com/ -alebo- www.cirkusybezzvierat.tk

Kategórie

Príspevky