for the animals

Následníci


Zastavme utrpenie zvierat v cirkusoch

Zverejnil StopCirk nedeľa 9. augusta 2009

Stop Circus Suffering DVD /
Zastavme utrpenie zvierat v cirkusoch


Slovenské titulky sú hotové. Prepis si môžete prečítať tu nižšie. Anglický prepis nájdete tu http://paste2.org/p/371519

Stop circus suffering - slovenský preklad prepisu
====================================================
Video nájdete tu: http://www.archive.org/details/Stop_Circus_Suffering_USA
====================================================
Nasleduje slovenský preklad prepisu:

UPOZORNENIE: Toto video obsahuje násilné scény a hrubé výrazy
Zastavme utrpenie zvierat v cirkusoch

Za posledných sto rokov sa výrazne zvýšila znalosť ľudí o planéte a zvieratách, s ktorými sa delíme o tento svet. Zaznamenali sme veľké úspechy v technológii, medicíne a vzdelávaní. Avšak ako sa môžme považovať za civilizovaných, zatiaľ čo naďalej dovoľujeme utrpenie a zneužívanie zvierat jednoducho pre zábavu. Toto video bolo tajne natáčané po celom svete organizáciou Animal Defenders International a prináša vám realitu života pre cirkusové zvieratá. Života uväznenia, núdze a násilia, ktoré je skryté za ilúziou, hudbou a ligotajúcou sa cirkusovou show. Toto je svet, ktorý si cirkusáci nikdy nemysleli, že uvidíte. My zdvíhame oponu. Cestujúc z jedného miesta na druhé, týždeň čo týždeň; aj s tými najlepšími úmyslami nie sú cirkusy schopné zabezpečiť pre zvieratá vhodné podmienky pre ich zdravie a pohodu.

Cirkusy sa rozložia na hociakom mieste, ktoré je dostupné. V meste, kde je možné pritiahnuť čo najviac divákov. Na potreby zvierat sa neberie žiaden ohľad. Dočasný stav cestujúcich cirkusov znamená, že počas dlhej sezóny sú zvieratá vážne obmedzované a to spôsobuje utrpenie. Sú v klietkach naložené na nákladných autách, sú priviazané v stodolách, sú v okovách. Napriek vážnym obmedzeniam priestoru a nedostatok vyučených zamestnancov sú cirkusy schopné získať akékoľvek zviera, ktoré budú chcieť. Nezáleží na tom, aké sú vzácne, alebo aká musí byť o nich špecializovaná starostlivosť, alebo aké nevhodné je držať tieto zvieratá v takýchto podmienkach. Niekto, niekde premení toto zviera na cirkusovú atrakciu. Pre levy, tigre a medvede je domovom zvyčajne klietka naložená na nákladiaku. Priemerný priestor pre každé zviera je okolo 2 na 2,5 metra. Ledva také široke ako to samotné zviera. A to je vrátane miesta, kde sa vyprázdňujú.


Niektoré cirkusy poskytujú zvieratám klietky na výbeh. Lenže tie sú oveľa menšie, než by ste si mysleli. Nie je v nich obyčajne nič zaujímavé a zvieratá sú tam tak či tak len asi hodinu alebo dve. Spôsob akým držia levy alebo tigre ukazuje ako málo cirkusy chápu zvieratá a starostlivosť o ne. A čo sme im dovolili, aby vykonávali na slonoch?! Najväčšie zviera kráčajúce po súši, divoký slon, prejde denne až 21 kilometrov. Stravuje sa, kúpe sa, teší sa z komplexných sociálnych vzťahov s členmi jeho vlastného druhu, dokonca smúti nad svojimi mŕtvymi. Zatiaľ čo sa tieto stáda presúvajú, premieňajú samotnú krajinu, v ktorej žijú. V cirkuse strávia väčšinu dňa a často aj celý deň, pripútané reťazami za ich nohy, ledva schopné pohnúť sa o krok dopredu alebo dozadu. Tie šťastnejšie sa možno dostanú do úbohej ohrady ako je táto. A taktiež sú tieto zvieratá obyčajne pripútané reťazami počas noci a počas väčšiny dňa.

V niektorých afrických krajinách položili dozorcovia národných parkov svoje životy pri pokusoch chrániť tieto nádherné zvieratá pred pytliakmi. Mohol by tu byť väčší protiklad pri vzťahu ľudstva so zvieratami, medzi našimi povinnosťami a zodpovednosťou? Kone, poníci, ťavy, lamy a podobné zvieratá nie sú na tom o nič lepšie. Obyčajne sú pripútané alebo držané v malých maštaliach. Ak sú pre nich vytvorené ohrady na výbeh, sú zvyčajne len súčasťou ilúzie cirkusu. Nie sú využívané mnohými zvieratami a často zostávajú prázdne, keď tam nie sú žiadni návštevníci. Pred a po predstaveniach, počas noci a počas dažďa sú zvieratá úzko stiesnené v maštaliach alebo uviazané na krátkych lanách. A pre všetky cirkusové zvieratá sú ich životy plné frustrácie a nudy dopĺňané násilím. Dennodenná kontrola cirkusových zvierat, presúvanie z klietky do klietky a presúvanie do arény, kde majú vystupovať, je závislé na donucovaní. Cirkusové zvieratá sú kontrolované bičmi, palicami a železnými tyčami. A stimulmi sú tyče s hákmi. Ak kričanie alebo trieskanie o mreže klietky nefunguje, zastrašovanie zvieraťa môže rýchlo eskalovať do krutého bitia. A niekedy sa správca jednoducho rozhodne naučiť to zviera lekciu poslušnosti. Lenže cirkus je svetom ilúzie. Kde ostré bodce môžu byť zamaskované ako chodecké palice alebo skryté pod strapcami a využívané bez spozorovania.

Pravidelne, často krát každý týždeň pokračuje cirkus ďalej a tak zvieratá musia podstupovať dlhé hodiny cestovania v prívesoch. Toto je známe ako stresujúce. Zvieratá sú naložené do prívesov a nechané tak, zatiaľ čo je cirkus rozkladaný. Potom po celej ceste zostanú uzavreté dnu, kým nie je pripravené miesto cirkusu. Animal Defenders International zaznamenali zvieratá, ktoré boli ponechané v prívesoch počas intervalu až 25 hodín, kedy samotná cesta trvala len 5 hodín.

A aké bezpečné sú tieto dočasné tábory? Pracovníci cirkusov a členovia verejnosti, vrátane detí, boli usmrtení a zmrzačení po útokoch cirkusových zvierat. Stalo sa, že levy, tigre aj slony ušli a následkom toho ľudia zomierali. Avšak cirkusy znovu a znovu pripúšťajú ľudí nebezpečne blízko k týmto zvieratám. A aby veci ešte zhoršili, niekedy vystavujú zvieratá v nevhodných, nekontrolovaných miestach, len aby vytvorili publicitu pre svoje predstavenia. Nie je to len verejnosť, ktorá je takto ohrozovaná. Zvieratá ľahko podľahnú týraniu a zneužívaniu zo strany návštevníkov cirkusu. Alebo sú kŕmené nebezpečnou alebo nevhodnou stravou. Ale keď sa cirkusy takto správajú ku zvieratám, aký príklad poskytujú návštevníkovi? Je dôležité si zapamätať, že každé zviera by bolo nepredvídateľné, keď je vystrašené a v takýchto neprirodzených podmienkach. A nie je žiadne miesto také neprirodzené ako je kočovný cirkus.

Opice a paviány, ktoré by v divočine žili spoločenským životom a skúmali by okolie, namiesto toho v cirkuse žijú v klietkach. Rovnako ako levy a tigre. V cirkuse sa vôbec neberie do úvahy ich prirodzené prostredie, dokonca ani klíma, v ktorej by sa tieto zvieratá mali nachádzať. Namiesto potulovania sa po afrických pláňach pri úsvite ranného slnka, tento druh zvieraťa sa krčí v železnej klietke pri mrazivom snežení. Polárny medveď musí vymeniť rozsiahle zamrznuté pustatiny, svet, v ktorom by lovil a plával, za klietku v zadnej časti nákladiaka pri neznesiteľnej horúčave. Len s malým domácim ventilátorom, aby ho držal v chlade.

Plaché, samotárske a nočné zvieratá musia znášať neustále zízanie návštevníkov. A nie je im poskytnuté niekde sa skryť. Pre nich je to týranie. Zvieratá prirodzene sa združujúce do stád, kde spoločnosť ich vlastného druhu je taká dôležitá, sú často držané osamote. Avšak cirkusy nehrajú žiadnu úlohu pri starostlivosti o zachovanie druhov. Nie sú súčasťou žiadneho chovateľského programu. Vlastne niektoré zvieratá boli ukradnuté z divočiny. Tento cirkus bol známy tým, že spolupracoval s obchodovaním so zvieratami. Animal Defenders International spolupracovalo s vládou Mozambiku a zabavilo a premiestnilo každé zviera. Cirkusy vystavujú a šľachtia neprirodzené zvieratá ako je tento kríženec leva a tigra, známy ako liger. Alebo tento kríženec zebry a somára, známy ako zebroid. Tu cirkusy predstavujú zvieratá ako bizarné predstavenia minulých storočí, kedy boli ľudia ignorantní a nevedeli nič lepšie.

Šimpanzi. Sú to naši najbližší príbuzní v zvieracom kráľovstve. Máme spoločných 98 % nášho genetického materiálu. Využívajú nástroje, udržujú rodinné putá a sociálne štruktúry. A ich samotné prežitie v divočine je ohrozené. V cirkuse sú ponížené, ovládané a uväznené. Vo Veľkej Británii, dôkazy od ADI zaistili odsúdenie vlastníka šimpanza a premiestnenie šimpanza Trudy do útočiska. Tento šimpanz menom Todo žil okolo 20 rokov v izolácii s cirkusom v Chile predtým, než bol nakoniec zachránený a znovu zjednotený s jeho vlastnými druhmi v Afrike. Ale mnoho šimpanzov naďalej žije svoje životy v cirkusoch. A čo nám to hovorí o našom vlastnom druhu? Vystúpenia cirkusových zvierat nás neučia žiadnemu rešpektu ku zvieratám, ale učia neznalosť. Publiku je ukázaná nedôstojná karikatúra zvieraťa, často prezentovaná tak, aby to trénera ukázalo silného a odvážneho. Ale toto sú skutočné trápiace sa zvieratá. Často odtrhnuté od svojho prirodzeného prostredia. Dokážu tieto hlúpe triky ospravedlniť utrpenie, ktoré ste teraz videli v tomto videu? Jedným z veľkých mýtov cirkusu je, že tieto zvieratá sú trénované láskavosťou a odmenou. Lenže trénovanie sa deje v utajení. Toto je prečo.

ADI nafilmovali tento tréning v cirkuse v USA, kde boli použité elektrické šoky, aby donútili slonov počúvať rozkazy. Znovu a znovu je cirkusovým zvieratám ukazované, že keď nebudú počúvať trénera, budú potrestané. Dokonca veľké a silné zvieratá môžu byť zbité k poslušnosti. Pre cirkusové zvieratá je ich svet svetom uväznenia a frustrácie, doplňovaný násilím. Dokonca aj keď sú zvieratá choré alebo zranené, predstavenie musí pokračovať a cirkus ide ďalej. Chirurgické zákroky sa často robia počas cesty. Animal Defenders International boli svedkom ako tréneri ukryli zvieratá a sami ich ošetrovali, namiesto toho, aby zavolali veterinára. Tehotné zvieratá môžu byť nútené cestovať a vystupovať až do bodu, kým neporodia. Toto je v niektorých krajinách nelegálne, ale cirkusy chcú mať mladé zvieratká na turné, pretože vyzerajú tak príťažlivo. Priťahujú davy a od ľudí môžu vyberať poplatky za fotenie sa s nimi. Tieto mladé zvieratká, ktoré sú také nádherné a hravé, zostarnú v tých istých klietkach a od skorého veku sa naučia, že neposlušnosť nebude tolerovaná. Je to lekcia, ktorá bude opakovaná počas celého ich života.

Dokonca aj keď sú cirkusy mimo turné, zvieratá zvyčajne žijú v tých istých podmienkach. Klietky na nákladiakoch môžu byť odparkované a plné zvierat čakajú na ďalšiu sezónu. A slony strávia svoj čas pripútané v reťaziach alebo uväznené v maštaliach, kde čakajú na ďalšiu sezónu alebo turné. Ak si cirkusy myslia, že je to akceptovateľné počas turné, čo by sme mali očakávať tu. Tieto zvieratá v ich trvalom príbytku neopustili túto stodolu už celé mesiace. Niet divu, že mnohé z týchto zvierat zošalejú. Nasleduje frustrované, monotónne správanie. Tieto bezvýznamné pohyby, ktoré sú vždy znovu a znovu opakované, kde zvieratá už viac nevnímajú svoje okolie, nie sú pozorovateľné v divokej prírode. Tieto narušené, opakované pohyby sú uznanými znakmi duševnej nerovnováhy. My to nazývame cirkusové šialenstvo. Takéto narušené správanie je bežné u mnohých cirkusových zvierat.

Avšak nemusí to tak byť. Vlády, lokálne autority a samosprávy od Európy po Áziu až po Južnú Ameriku prijali opatrenia pre zákaz využívania zvierat v cirkusoch. Takže prosíme vás, pomôžte nám ZASTAVIŤ toto šokujúce a nepotrebné týranie. Pamätajte, cirkusové zvieratá žijú a zomierajú v ich skľučujúcich väzniciach a cirkusy hovoria, "Je to len pre vašu zábavu."

Všetky zábery od Animal Defenders International

=======================================================
Z anglického originálu preložil WAFPRESS; pre www.stopcirk.tk

E-MAIL

stopcirk@gmail.com

Stop Cirk

Postupne sa chystáme na tomto webe zverejňovať informácie týkajúce sa cirkusov, ktoré pri svojich predstaveniach využívajú zvieratá. Budeme sa snažiť priniesť hlavne informácie o slovenských a českých cirkusoch, ale aj iných, ktoré pôsobia v týchto končinách. Samozrejme aj informácie zo zahraničia. Chceme sa sústrediť hlavne na videá a propagačnú činnosť, aby bol tento web výborným zdrojom pre ľudí, ktorí chcú niečo podniknúť proti cirkusom v ich mestách, aby mohli posunúť texty a tento web (napríklad na letákoch) vo svojom okolí pre ľudí, ktorí sa chystajú navštíviť cirkus so zvieratami. Takže šírte prosím ďalej a nezabudnite: "Nepodporujte utrpenie zvierat v cirkusoch! Nezúčastňujte sa predstavení, a dajte vedieť ostatným, že pre zvieratá cirkusy nie sú zábavou." A keby ste mali alebo našli nejaké texty alebo videá, alebo niečo preložili z iných jazykov, plagáty, banery, letáky... pošlite to prosím na náš e-mail: stopcirk@gmail.com http://www.stopcirk.blogspot.com/ -alebo- www.cirkusybezzvierat.tk

Kategórie

Príspevky