for the animals

Následníci


Ohliadnutie za kampaňou proti cirkusom so zvieratami

Zverejnil StopCirk nedeľa 4. októbra 2009

Ohliadnutie za kampaňou proti cirkusom so zvieratami

..prevzaté z webu www.zelenykamen.sk

Nestáva sa často, že sa niekto v dnešnej dobe rozhodne protestovať proti zaužívaným trendom našej spoločnosti, a to najmä vtedy, ak sú tí, ktorým sa ubližuje štvornohé zvieratá.

Na letných stretnutiach priateľov a aktivistov združenia Zelený kameň, sme sa na podnet poniektorých z Vás rozhodli vyjadriť sa aj k tomuto problému, čoho výsledkom bola 50-dňová kampaň proti smiechu z utrpenia.

Pre niektorých šok, pre nás nové skúsenosti a odhodlanosť venovať sa aj týmto problémom naďalej.
Tak ako to celé vyzeralo?

Celú kampaň sme plánovali ako informačnú aktivitu s cieľom priblížiť ľuďom skutočné praktiky v cirkusových zariadeniach, nepopierateľné dôkazy o ich týraní a zneužívaní.

Dňa 10.augusta sme tlačovou správou oficiálne začali.

Už v priebehu prvých dní sme vyzvali rôzne záujmové združenia, organizácie a jednotlivcov, aby sa pridali a podporili túto aktivitu. Hneď v úvode sa do tejto práce pustili skvelé členky predovšetkým zo Strážskeho, ktoré sa stali akýmsi tiahlom celej kampane. Popri komunikácii, monitoringu cirkusov vo Vranove a Strážskom sme začali zháňať informácie aj o chystanej návšteve Ruského štátneho cirkusu Rosgoscirk v Humennom.

Pri hľadaní informácií o zneužívaní zvierat za cirkusovou oponou nám veľmi dopomohla slovenská iniciatíva Stopcirk.tk, ktorá na svojej stránke zhromažďuje množstvo informácií venujúce sa výlučne tejto problematike. Nasledovalo písanie mailov, listov a zháňanie peňazí na chod celej akcie.

Ďalšou aktivitou bol list adresovaný primátorovi mesta Humenné p.Kostilníkovi, v ktorom sme ho vyzvali o zváženie podpory pre udeľovanie povolení na vystupovanie takýchto cirkusov v meste Humenné.

Priebežne sa vyhotovil leták a začala sa jeho tlač. Týmto patrí poďakovanie všetkým tým, ktorí nejakým spôsobom, ale predovšetkým svojpomocne pomohli vytlačiť 1200 kusov. Podľa možností sme sa snažili informovať priebežne verejnosť o činoch v cirkusoch a vyzývali sme ľudí, aby dobre zvážili či a akým spôsobom chcú podporovať takéto zariadenia.

Následne sme požiadali o návštevu kancelárie primátora mesta, ktorý nás prijal. Po podnetnom rozhovore sme sa dohodli, že túto kampaň budeme viesť aj budúci rok a mestskému zastupiteľstvu získame materiály dokumentujúce toľko prehliadané fakty týrania zvierat.

Podľa zákona o veterinárnej starostlivosti sme požiadali Okresnú veterinárnu správu aby prekontrolovala stav zvierat, ktoré mali doraziť z Ruska na Slovensko.

Počas ďalších troch dní sme rozdávali letáky na námestí ako aj na sídliskách mesta. Taktiež sme sa rozhodli priamo sa účastniť pred cirkusovým predstavením a osobne dať najavo svoj nesúhlas. Nakoniec sa nám to podarilo o to viac, že žiadny cirkus nakoniec do Humenného nedorazil. Zaujímavým spôsobom vydal správu, že je predstavenie z technických príčin zrušené.

Akciu pred zimným štadiónom prišla podporiť necelá päťdesiatka ľudí z rôznych miest východného Slovenska, za čo im patrí veľká vďaka. Tí sa však stali tŕňom v oku nespokojných ľudí, ktorí prišli na predstavenie a len veľmi ťažko sa nám darilo vysvetliť im túto problematiku.

Týmto sme zavŕšili 50 dní informácií o tom, čo sa skutočne deje za cirkusovou oponou, kde sú okrem artistov a klaunov, nútené robiť pre nich neprirodzené veci aj zvieratá.

Možnože to na prvý pohľad nevyzerá zle, žiaľ ani jedno zviera nie je vďačné, že sa musí takto podriaďovať a ešte sa mu z tohto smejú. Je nelogické učiť medvede na korčuliach, tigre nechať skákať cez oheň, smiať sa z opíc, koní, tuleňov a ďalších zvieracích tvorov.

Združenie Zelený kameň preto podporuje také formy zábavy, pri ktorých nedochádza k ubližovaniu, bitiu a týraniu. Sú to napríklad cirkusy bez zvierat a super zábava s ich účastníkmi.

2 komentárov

  1. Cirkusy jsou samozřejmě ze své podstaty pro všechna zvířata utrpením. To, že stále existují je příčina hlavně bezohledných, neuvědomujících si rodičů. Neustále cestování ve stísněných podmínkách nákladních automobilů, malé klece, drezůra a vůbec přístup cirkusáků ke zvířatům to je jistě ukázkou dobrého chování se k živým bytostem. Nejhorší, že i když někomu ukážeš jasné týrání zvířat v cirkusu přímo pod nosem, řekene si: tohle je problém jen tohohle cirkusu. Ve skutečnosti jsou v krutosti na takřka stejné úrovni všechny cirkusy se zvířaty. Jinak rád budu tvůj blog sledovat. Máme blogy zaměřené na podobnou problématiku, i když tvůj blog je zaměřen přímo proti cirkusům, a já jsem rád, že je proti cirkusům, blogy zaměřené na tohle téma jsou potřebný.

     
  2. StopCirk Says:
  3. díky moc za tvoj podnetný komentár! samozrejme vždy privítam akékoľvek odkazy na články aj anglické, ktoré by sa mohli preložiť.

     

E-MAIL

stopcirk@gmail.com

Stop Cirk

Postupne sa chystáme na tomto webe zverejňovať informácie týkajúce sa cirkusov, ktoré pri svojich predstaveniach využívajú zvieratá. Budeme sa snažiť priniesť hlavne informácie o slovenských a českých cirkusoch, ale aj iných, ktoré pôsobia v týchto končinách. Samozrejme aj informácie zo zahraničia. Chceme sa sústrediť hlavne na videá a propagačnú činnosť, aby bol tento web výborným zdrojom pre ľudí, ktorí chcú niečo podniknúť proti cirkusom v ich mestách, aby mohli posunúť texty a tento web (napríklad na letákoch) vo svojom okolí pre ľudí, ktorí sa chystajú navštíviť cirkus so zvieratami. Takže šírte prosím ďalej a nezabudnite: "Nepodporujte utrpenie zvierat v cirkusoch! Nezúčastňujte sa predstavení, a dajte vedieť ostatným, že pre zvieratá cirkusy nie sú zábavou." A keby ste mali alebo našli nejaké texty alebo videá, alebo niečo preložili z iných jazykov, plagáty, banery, letáky... pošlite to prosím na náš e-mail: stopcirk@gmail.com http://www.stopcirk.blogspot.com/ -alebo- www.cirkusybezzvierat.tk

Kategórie

Príspevky