for the animals

Následníci


Rozhovor s Tomášom Poppom

Zverejnil StopCirk streda 27. januára 2010

Tomáš Popp: Kupujete živočíšne produkty? Máte ruky od krvi

Drezúra v cirkusoch prebieha metódou biča

Ten, kto chodí ako divák do cirkusu, podporuje týranie zvierat?

Stopercentne, som o tom presvedčený. Cirkusanti nehovoria pravdu, hoci tvrdia, že drezúra tam prebieha šetrným spôsobom, že zvieratá majú adekvátne priestory. Ide o nezmysel, tobôž u veľkých šeliem. Na to, aby zviera „skákalo" ako vy pískate, musia tie tigre, medvede, levy a tak ďalej, v istej životnej fáze vyslovene zlomiť.

To si myslíte, alebo viete?

Viem, pretože sme to s kolegami mali možnosť vidieť. Okrem vlastných zážitkov som videl dosť videozáznamov, s cirkusantmi som mal aj viacero konfliktov. Drezúra tam jednoducho neprebieha metódou cukru a biča, ale len biča.

Prečo ste mali konflikty?

Snažil som sa im vysvetliť svoj pohľad a presviedčal som ľudí, aby do cirkusu nechodili. Cirkusy sú všeobecne zvláštna vec. Človek by si myslel, že drezúra zvierat postupne vymrie, ale kdeže, stále to funguje.

Ide o biznis. Prečo vlastne ľudí fascinujú aj veci, ktoré sú proti zdravému rozumu? Musia predsa vedieť, že - obrazne povedané - bicyklovanie medveďov, premety tigrov dozadu a balet zebier nie sú normálne.

Podľa mňa to dospelých ľudí príliš nezaujíma, do cirkusu chodia najmä kvôli deťom. Nie sú im totiž schopní vysvetliť, že jazda medveďa na motorke je nielen nedôstojná, ale aj spojená s utrpením. To je však len jedna rovina, druhá spočíva v tom, že tie zvieratá žijú v neprirodzených podmienkach. Ľudia akoby si nevedeli predstaviť bolesť a frustráciu do malých priestoroch napchatých a drezúrovaných zvierat. K tomu treba pripočítať ich neustále cestovanie.

8.jpg

E-MAIL

stopcirk@gmail.com

Stop Cirk

Postupne sa chystáme na tomto webe zverejňovať informácie týkajúce sa cirkusov, ktoré pri svojich predstaveniach využívajú zvieratá. Budeme sa snažiť priniesť hlavne informácie o slovenských a českých cirkusoch, ale aj iných, ktoré pôsobia v týchto končinách. Samozrejme aj informácie zo zahraničia. Chceme sa sústrediť hlavne na videá a propagačnú činnosť, aby bol tento web výborným zdrojom pre ľudí, ktorí chcú niečo podniknúť proti cirkusom v ich mestách, aby mohli posunúť texty a tento web (napríklad na letákoch) vo svojom okolí pre ľudí, ktorí sa chystajú navštíviť cirkus so zvieratami. Takže šírte prosím ďalej a nezabudnite: "Nepodporujte utrpenie zvierat v cirkusoch! Nezúčastňujte sa predstavení, a dajte vedieť ostatným, že pre zvieratá cirkusy nie sú zábavou." A keby ste mali alebo našli nejaké texty alebo videá, alebo niečo preložili z iných jazykov, plagáty, banery, letáky... pošlite to prosím na náš e-mail: stopcirk@gmail.com http://www.stopcirk.blogspot.com/ -alebo- www.cirkusybezzvierat.tk

Kategórie

Príspevky