for the animals

Následníci


"Zábava"

Zverejnil StopCirk utorok 15. septembra 2009

"ZÁBAVA"
Denně na světě probíhají nejrůznější akce, jejichž účelem je pobavit lidské publikum pohledem na zvířata rozličných druhů, jak provádějí běžně zcela nevídané úkony, vypínají všechny své síly v rychlostních závodech či bojují na život a na smrt s lidskými protivníky i spolu navzájem. Obecenstvo se usmívá a baví, lidští spoluprotagonisté možná také... Jsou však tato představení zdrojem zábavy i pro zúčastněná zvířata?
Zvířata držená v cirkusech se dostanou ze své klece o miniaturních rozměrech nesrovnatelných s jejich původním teritoriem v přírodě jen v době drezury či vystoupení v manéži. To vede k frustraci vedoucí např. k nezvyklé agresi, otupělosti, stereotypnímu chování apod. Výkony, k nimž jsou zvířata nucena, zcela odporují jejich přirozenosti. Drezura obnáší takové metody, jako je hladovění, podávání drog, trýznění pomocí bičů, holí či bodců. Vystoupení samotná pak nejsou pro zvířata o nic příjemnější, protože jsou při nich navíc stresována neobvyklým hlukem a ostrým světlem (vybavte si např. každoroční reakce domácích zvířat na silvestrovské ohňostroje).
V řadě zemí se stále těší popularitě vystoupení spojená s cíleným trýzněním a zabíjením zvířat, založená na principu „kdo přežije, vyhrává“ – alespoň do příštího zápasu. Leckdy (např. v případě španělské koridy) je tato „zábava“ považována do¬konce za národní tradici (a tedy finančně zajímavou turistickou atrakci). Psí, kohoutí, medvědí nebo býčí zápasy ani rodea však nejsou zábavou pro zúčastněná zvířata – stejně jako jí ve starověku nebyly gladiátorské zápasy, dnes obecně považované za zavrženíhodné barbarství.
V neposlední řadě pak stojí koňské dostihy, při nichž jsou koně nuceni běhat a skákat přes překážky v době a na místech, která jim určil člověk, a dosahovat stále vyšších výkonů. To se daří díky náročnému tréninku, genovému šlechtění a někdy i dopingu. Kůň je vystaven neustálému riziku zbytečné smrti na dostihové dráze nebo utracení v důsledku zranění či úplného vyčerpání.
Toto jsou jen některé příklady „zábavy“, která je sice zábavou pro jedny, ale utrpením nebo dokonce smrtí pro druhé. Nedokážeme se snad bavit, aniž bychom připravovali zvířata o život a radost z něj...

Text je prevzatý z letáku "Proč práva zvířat?" od organizácie Nesehnutí.
nesehnuti.cz/publikace/zvirata.pdf

E-MAIL

stopcirk@gmail.com

Stop Cirk

Postupne sa chystáme na tomto webe zverejňovať informácie týkajúce sa cirkusov, ktoré pri svojich predstaveniach využívajú zvieratá. Budeme sa snažiť priniesť hlavne informácie o slovenských a českých cirkusoch, ale aj iných, ktoré pôsobia v týchto končinách. Samozrejme aj informácie zo zahraničia. Chceme sa sústrediť hlavne na videá a propagačnú činnosť, aby bol tento web výborným zdrojom pre ľudí, ktorí chcú niečo podniknúť proti cirkusom v ich mestách, aby mohli posunúť texty a tento web (napríklad na letákoch) vo svojom okolí pre ľudí, ktorí sa chystajú navštíviť cirkus so zvieratami. Takže šírte prosím ďalej a nezabudnite: "Nepodporujte utrpenie zvierat v cirkusoch! Nezúčastňujte sa predstavení, a dajte vedieť ostatným, že pre zvieratá cirkusy nie sú zábavou." A keby ste mali alebo našli nejaké texty alebo videá, alebo niečo preložili z iných jazykov, plagáty, banery, letáky... pošlite to prosím na náš e-mail: stopcirk@gmail.com http://www.stopcirk.blogspot.com/ -alebo- www.cirkusybezzvierat.tk

Kategórie

Príspevky